Veelgestelde vragen

Consument

Verzameling van vragen over deze categorie

Privé een auto leasen is een vorm van huren. De auto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de auto weer in. Je sluit met de leasemaatschappij een contract af, onder andere, voor een afgesproken looptijd en een maximum aantal kilometers per jaar. Bij private lease betaal je geen fiscale bijtelling.

In het leasecontract zijn alle kosten inbegrepen voor aflevering, verzekering, wegenbelasting, reparaties, onderhoud, schade, ruitbreuk, (inter)nationale pechhulp en btw. Het enige dat niet in het vaste maandbedrag zit, zijn de kosten voor de brandstof, eventuele boetes en bijvoorbeeld het wassen van de auto.

Meer weten of private lease bij jou past en waar je op moet letten?

Bijtelling is alleen van toepassing wanneer de werkgever een auto beschikbaar stelt en de rekeningen daarvoor betaalt. Dan is er sprake van een vorm van loon in natura. Omdat je het contract privé afsluit en betaalt, is er geen sprake van een fiscale bijtelling.
Ja, private lease is ook voor ZZP’ers mogelijk. Je leaset de auto dan als privépersoon. Private lease is vaak eenvoudiger te regelen dan een zakelijke leaseconstructie via de bank of een leasemaatschappij. Met private lease heb je geen bijtelling. Rijd je de auto naast privé ook zakelijk? Dan kun je de gereden kilometers declareren en zakelijk aftrekken.
In het maandbedrag is inbegrepen:
 • Wegenbelasting*
 • Allriskverzekering
 • Service en onderhoud
 • Reparaties
 • Vervanging van versleten banden
 • Pechhulp in Nederland en buitenland
 • Aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod.
 • In- en verkoop van de auto (afschrijving)
Meer informatie vind je in de voorwaarden bij de auto van je keuze.
Je betaalt zelf:
 • Brandstof
 • Boetes
 • Auto wassen
 • Eventueel eigen bijdrage bij een niet-verhaalbare schade

*Om elektrisch rijden te stimuleren, gelden er tot 2021 belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s. Deels zijn die verwerkt in de leaseprijs:
 • Geen aanschafbelasting (BPM)
 • Geen wegenbelasting (MRB)
Het maandbedrag kan wijzigen als gevolg van fiscale wijzigingen. Als de MRB wijzigt per 2021, dan wordt dat doorberekend in het maandbedrag.
Ja, maar alleen als gevolg van fiscale wijzigingen. Bijvoorbeeld als de wegenbelasting, assurantiebelasting of de btw hoger of lager wordt. Groot voordeel is dat de verzekeringspremie die in het tarief is opgenomen ook gedurende de gehele looptijd gelijk blijft. In de markt stijgt deze jaarlijks gemiddeld met 15% tot 20% als je een eigen auto hebt.

Het aantal kilometers per jaar kun je vergelijken met de belbundel van een mobiele telefoon. Je kiest zelf hoeveel kilometers per jaar in het maandbedrag inbegrepen zijn. Rij je meer dan het afgesproken aantal kilometers, dan betaal je een meerprijs per extra kilometer.

Rij je minder dan het afgesproken aantal kilometers? Bij sommige leasemaatschappijen krijg je dan geld terug. Dit is aangegeven op de detailpagina van de auto’s.

Het keurmerk garandeert dat de leasemaatschappij elk jaar met jou kijkt naar de gereden kilometers. Mocht je structureel meer kilometers rijden dan je van tevoren had ingeschat, kun je in overleg met de leasemaatschappij je bundel aanpassen zodat je geen (grote) verrekeningen krijgt van je afwijkende kilometers.

Nee. Als je een private lease contract aangaat, dan komt de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij. Niet meer op naam van jou als berijder. Dat betekent dat je dus feitelijk geen schadevrije jaren meer zou opbouwen. Echter, binnen het Autolease-collectief bieden alle leasemaatschappijen een oplossing voor het behoud van je schadevrije jaren!

Onze aanbiedingen

Bij verschillende aanbieders blijven alle schadevrije jaren, opgebouwd vóór en tijdens de leaseperiode, gewoon intact. Deze partijen zijn namelijk aangesloten op de centrale database Roy-Data.

De andere partijen die (nog) niet op Roy-data zijn aangesloten, verstrekken jou aan het einde van je leasecontract een verklaring over de al dan niet schadevrij gereden jaren. Met de schadevrije jaren verklaring van jouw vorige verzekeraar én de verklaring van de leasemaatschappij kun je dan vervolgens gewoon weer een autoverzekering aanvragen. De overgrote meerderheid van de verzekeraars accepteert deze verklaringen al en zal de schadevrije jaren toewijzen. De Consumentenbond is met het Verbond van Verzekeraars in overleg om dit in de gehele markt te bestendigen.

Je kunt dus na de looptijd een verzekering afsluiten met eerder opgebouwde schadevrije jaren plus de leasejaren (mits je geen schade hebt gereden).

Dat kan bij een aantal partijen. Soms wil een leasemaatschappij een bod doen op je auto. Bij elke auto staat onder het kopje ‘Over het contract’ vermeld of de leasemaatschappij dit verzorgt. Het is overigens doorgaans verstandiger om je huidige auto zelf te verkopen. Bijvoorbeeld via een gespecialiseerde autoverkoopwebsite, Marktplaats of een lokale (merk)dealer. De leasemaatschappij moet jouw auto ook weer doorverkopen, dus zullen zij jou waarschijnlijk een lager bod geven dan je via een website of een dealer rechtstreeks krijgt.

Ja. In de aanvullende voorwaarden van de leasemaatschappij staat in welke landen je mag rijden. Op de Groene Kaart staat in welke landen je leaseauto verzekerd is. Pechhulp in het buitenland is in het maandbedrag inbegrepen.

Goed om te weten: elk land heeft andere regels over de verplichte uitrusting in je auto. Denk aan verplichte winterbanden, EHBO-doos of een Groene Kaart voor je caravan. Dit moet je zelf regelen. Informeer dus vooraf wat je in het buitenland nodig hebt.

Iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag in de auto rijden. Ook als je zelf niet de bestuurder bent, blijf je echter wel verantwoordelijk voor wat er met je auto gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor jouw, zorgvuldig opgebouwde, schadevrije jaren.

Nee, met private lease word je geen eigenaar van de auto; je gaat dus geen lening aan. Wel ga je een betaalverplichting aan met de leasemaatschappij voor de duur van het contract.

Daarom doet de leasemaatschappij een financiële check volgens de richtlijnen van het Keurmerk Privatelease. De financiële verplichting die je aangaat met het leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR. Uitleg over dit bedrag vind je bij ‘Word ik geregistreerd bij het BKR?’.

Ja, 65% van het totale leasebedrag wordt bij Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel geregistreerd. Dat klinkt serieus, maar de meeste consumenten staan positief bij BKR geregistreerd. Een registratie bij BKR betekent dus niet automatisch dat je betalingsproblemen hebt. Met de registratie wordt juist voorkomen dat consumenten verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.

De BKR-registratie van een private leaseauto heeft gevolgen voor het maximale leenbedrag van een hypotheek of een lening. Maak daarom eerst een afspraak met je financieel adviseur of hypotheekverstrekker als je zowel een ander huis als een private leaseauto overweegt. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. Meer weten? Maak dan een afspraak met je financieel adviseur of hypotheekverstrekker.

Wil je een lagere BKR-registratie? Dan kun je met de leasemaatschappij afspreken dat je een deel vooruitbetaalt, tot een maximum van 50% van het totaalbedrag. Je kunt ook kiezen voor een flexibel contract, waarbij je na 1 jaar boetevrij kunt opzeggen, met inachtneming van de opzegtermijn. Je BKR registratie wordt dan enkele weken na beëindiging van het contract verwijderd.

Lees meer over de BKR-registratie.
Nee, de TOP Merkspecialisten organiseert alleen de veiling om zo de beste contracten uit de leasemarkt aan te kunnen bieden. Wil je een auto leasen via jouw vertrouwde TOP Merkspecialist, dan vul je het aanvraagformulier in op deze website. Je gegevens worden dan doorgegeven aan de betreffende leasemaatschappij. Vanaf dat moment hebben jij en de leasemaatschappij rechtstreeks contact. Je auto kan vervolgens bij je thuis of bij jouw vertrouwde merkspecialist worden afgeleverd.