Veelgestelde vragen

Consument

Privé een auto leasen is een vorm van huren. De auto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de auto weer in. Je sluit met de leasemaatschappij een contract af, onder andere, voor een afgesproken looptijd en een maximum aantal kilometers per jaar. Bij private lease betaal je geen fiscale bijtelling.

In het leasecontract zijn alle kosten inbegrepen voor aflevering, verzekering, wegenbelasting, reparaties, onderhoud, schade, ruitbreuk, (inter)nationale pechhulp en btw. Het enige dat niet in het vaste maandbedrag zit, zijn de kosten voor de brandstof, eventuele boetes en bijvoorbeeld het wassen van de auto.

Meer weten of private lease bij jou past en waar je op moet letten?

Bijtelling is alleen van toepassing wanneer de werkgever een auto beschikbaar stelt en de rekeningen daarvoor betaalt. Dan is er sprake van een vorm van loon in natura. Omdat je het contract privé afsluit en betaalt, is er geen sprake van een fiscale bijtelling.

In het maandbedrag is inbegrepen:
 • Wegenbelasting*
 • Allriskverzekering
 • Service en onderhoud
 • Reparaties
 • Vervanging van versleten banden
 • Pechhulp in Nederland en buitenland
 • Aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod.
 • In- en verkoop van de auto (afschrijving)
Meer informatie vind je in de voorwaarden bij de auto van je keuze.
Je betaalt zelf:
 • Brandstof
 • Boetes
 • Auto wassen
 • Eventueel eigen bijdrage bij een niet-verhaalbare schade

*Om elektrisch rijden te stimuleren, gelden er tot 2021 belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s. Deels zijn die verwerkt in de leaseprijs:
 • Geen aanschafbelasting (BPM)
 • Geen wegenbelasting (MRB)
Het maandbedrag kan wijzigen als gevolg van fiscale wijzigingen. Als de MRB wijzigt per 2021, dan wordt dat doorberekend in het maandbedrag.

Ja, maar alleen als gevolg van fiscale wijzigingen. Bijvoorbeeld als de wegenbelasting, assurantiebelasting of de btw hoger of lager wordt. Groot voordeel is dat de verzekeringspremie die in het tarief is opgenomen ook gedurende de gehele looptijd gelijk blijft. In de markt stijgt deze jaarlijks gemiddeld met 15% tot 20% als je een eigen auto hebt.

Het aantal kilometers per jaar kun je vergelijken met de belbundel van een mobiele telefoon. Je kiest zelf hoeveel kilometers per jaar in het maandbedrag inbegrepen zijn. Rij je meer dan het afgesproken aantal kilometers, dan betaal je een meerprijs per extra kilometer.

Rij je minder dan het afgesproken aantal kilometers? Bij sommige leasemaatschappijen krijg je dan geld terug. Dit is aangegeven op de detailpagina van de auto’s.

Het keurmerk garandeert dat de leasemaatschappij elk jaar met jou kijkt naar de gereden kilometers. Mocht je structureel meer kilometers rijden dan je van tevoren had ingeschat, kun je in overleg met de leasemaatschappij je bundel aanpassen zodat je geen (grote) verrekeningen krijgt van je afwijkende kilometers.

Iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag in de auto rijden. Ook als je zelf niet de bestuurder bent, blijf je echter wel verantwoordelijk voor wat er met je auto gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor jouw, zorgvuldig opgebouwde, schadevrije jaren.

Ja. In de aanvullende voorwaarden van de leasemaatschappij staat in welke landen je mag rijden. Op de Groene Kaart staat in welke landen je leaseauto verzekerd is. Pechhulp in het buitenland is in het maandbedrag inbegrepen.

Goed om te weten: elk land heeft andere regels over de verplichte uitrusting in je auto. Denk aan verplichte winterbanden, EHBO-doos of een Groene Kaart voor je caravan. Dit moet je zelf regelen. Informeer dus vooraf wat je in het buitenland nodig hebt. Lees meer.

Ja, private lease is ook voor ZZP’ers mogelijk. Je leaset de auto dan als privépersoon. Private lease is vaak eenvoudiger te regelen dan een zakelijke leaseconstructie via de bank of een leasemaatschappij. Met private lease heb je geen bijtelling. Rijd je de auto naast privé ook zakelijk? Dan kun je de gereden kilometers declareren en zakelijk aftrekken.

Nee, met private lease word je geen eigenaar van de auto; je gaat dus geen lening aan. Wel ga je een betaalverplichting aan met de leasemaatschappij voor de duur van het contract.

Daarom doet de leasemaatschappij een financiële check volgens de richtlijnen van het Keurmerk Privatelease. De financiële verplichting die je aangaat met het leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR. Uitleg over dit bedrag vind je bij ‘Word ik geregistreerd bij het BKR?’.

Ja, 65% van het totale leasebedrag wordt bij Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel geregistreerd. Dat klinkt serieus, maar de meeste consumenten staan positief bij BKR geregistreerd. Een registratie bij BKR betekent dus niet automatisch dat je betalingsproblemen hebt. Met de registratie wordt juist voorkomen dat consumenten verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.

De BKR-registratie van een private leaseauto heeft gevolgen voor het maximale leenbedrag van een hypotheek of een lening. Maak daarom eerst een afspraak met je financieel adviseur of hypotheekverstrekker als je zowel een ander huis als een private leaseauto overweegt. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. Meer weten? Maak dan een afspraak met je financieel adviseur of hypotheekverstrekker.

Wil je een lagere BKR-registratie? Dan kun je met de leasemaatschappij afspreken dat je een deel vooruitbetaalt, tot een maximum van 50% van het totaalbedrag. Je kunt ook kiezen voor een flexibel contract, waarbij je na 1 jaar boetevrij kunt opzeggen, met inachtneming van de opzegtermijn. Je BKR registratie wordt dan enkele weken na beëindiging van het contract verwijderd.

Lees meer over de BKR-registratie.

Een private leasecontract wordt gezien als een betalingsverplichting voor lange duur. Om die reden is er binnen het Keurmerk Private lease afgesproken met onder andere de AFM (Autoriteit Financiële Markten) dat er via het BKR (Bureau Krediet Registratie) toezicht wordt gehouden. Dit om mensen te behoeden voor (te) grote financiële verplichtingen waardoor betalingsproblemen kunnen ontstaan.

Wanneer je dus een private lease contract aangaat heeft dit gevolgen voor je leencapaciteit voor bijvoorbeeld het kopen van een huis. 65% van je totale leasesom (aantal maanden * leasebedrag) wordt als verplichting geregistreerd. Een geldverstrekker neemt vervolgens 2% van dat totaalbedrag mee als maandelijkse verplichting en dat bedrag kan dus minder uitgegeven worden aan bijvoorbeeld je hypotheek.

In het collectief hebben we contractopties opgenomen die dit effect grotendeels kunnen ondervangen, zonder dat hierdoor het uitgangspunt om mensen te beschermen tegen te hoge financiële lasten in het geding komt.

Hypotheek vriendelijke contractoptie Een aantal auto’s kent de optie waarbij afhankelijk van de gekozen auto, het leasetarief bij een looptijd van 12 of 24 maanden gelijk is aan het tarief op 60 maanden. (normaal gesproken wordt de prijs naarmate de looptijd korter wordt aanzienlijk hoger)

Hierdoor wordt de registratie bij BKR ook aanzienlijk lager. Concreet is dit (48 of 36 maanden *leasetarief)* 65%. Bij deze auto’s heb je ook nog eens de mogelijkheid om gebruik te maken van de vooruitbetaal mogelijkheid waarbij je maximaal 50% van de leasetermijnen vooraf in een ‘potje’ bij de leasemaatschappij geeft. Hierdoor wordt het maandtarief ook nog eens met maximaal 50% verlaagd. Dit verlaagde maandbedrag wordt gebruikt voor je creditcheck en ook voor de BKR registratie. Als je bijvoorbeeld je eigen auto net verkocht hebt, of spaargeld hebt staan, kun je dit gebruiken om vooruit te betalen. Dit geld ben je dus niet kwijt maar wordt elke maand gebruikt om een stuk van je leasebedrag mee te betalen.

Combineer je een auto met een 24 = 60 maanden leasetarief met de vooruitbetaalmogelijkheid kan de beperking van leencapaciteit wel oplopen tot ruim 75% t.o.v. een regulier 60 maanden contract zonder vooruitbetalen!!

Een voorbeeld;

Opel Corsa Edition 75 pk
Regulier aanbod 60 maanden/5.000 km € 264,00
Autolease-collectief 24 maanden/5.000 km € 259,00


BKR registratie

Regulier aanbod

60*€ 264,00 = € 15.840,00 * 65% = € 10.296,00 financieel deel tbv hypotheekberekening


Autoleasecollectief

24* €259,00 = € 6.216,00 * 65% € 4.040,40
Mogelijkheid vooruitbetalen (max 50%) € 2.020,20 -
financieel deel tbv hypotheekberekening € 2.020,20

Regulier aanbod € 10.290,00 € 73.000,00 minder hypotheek
Autolease-collectief € 2.020,20 € 10.000,00 minder hypotheek

Door de hypotheek vriendelijke contractoptie met een vooruitbetaling van € 2.000,- kun je dus tot € 63.000,00 meer hypotheekruimte krijgen bij de bank!

Nee. Als je een private lease contract aangaat, dan komt de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij. Niet meer op naam van jou als berijder. Dat betekent dat je dus feitelijk geen schadevrije jaren meer zou opbouwen. Echter, binnen ons aanbod bieden alle leasemaatschappijen een oplossing voor het behoud van je schadevrije jaren!

Onze aanbiedingen

Bij verschillende aanbieders blijven alle schadevrije jaren, opgebouwd vóór en tijdens de leaseperiode, gewoon intact. Deze partijen zijn namelijk aangesloten op de centrale database Roy-Data.

De andere partijen die (nog) niet op Roy-data zijn aangesloten, verstrekken jou aan het einde van je leasecontract een verklaring over de al dan niet schadevrij gereden jaren. Met de schadevrije jaren verklaring van jouw vorige verzekeraar én de verklaring van de leasemaatschappij kun je dan vervolgens gewoon weer een autoverzekering aanvragen. De overgrote meerderheid van de verzekeraars accepteert deze verklaringen al en zal de schadevrije jaren toewijzen. Onder andere de Consumentenbond en de Vereniging van Nederlandse Autolease maatschappijen (VNA)zijn met het Verbond van Verzekeraars in overleg om dit in de gehele markt te bestendigen. De verwachting is dat dit in 2021 zijn beslag krijgt en het schadeverloop gedurende de hele looptijd van de reeds eerder ingezette leaseauto's dan ook in ROY data worden opgenomen.

Je kunt dus na de looptijd een verzekering afsluiten met eerder opgebouwde schadevrije jaren plus de leasejaren (mits je geen schade hebt gereden).

Dat kan, maar het is doorgaans verstandiger om je huidige auto zelf te verkopen. Bijvoorbeeld via een gespecialiseerde autoverkoopwebsite, Marktplaats of een lokale (merk)dealer. Soms wil een leasemaatschappij een bod doen op je auto. Houd er rekening mee dat het bod wellicht lager kan zijn omdat auto-inruil geen hoofdactiviteit is van leasemaatschappijen.

Nee. RISK stelt strenge voorwaarden aan de leasemaatschappijen die met hun auto's willen deelnemen. Zo moeten ze beschikken over het Private Lease Keurmerk. De voorwaarden van dit keurmerk zijn in samenwerking met de ACM, de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen en de Consumentenbond opgesteld. Dit ter bescherming van de consument.

Het Keurmerk Private Lease zorgt ervoor dat leasebedrijven je niet kunnen confronteren met onverwachte en onredelijke extra kosten. Zo biedt het keurmerk de garantie dat je 14 dagen bedenktijd hebt als je het contract afsluit, dat de schadeafwikkeling goed geregeld is en een eventueel geschil eerlijk wordt opgelost door een onafhankelijke geschillencommissie. Daarnaast hebben we aanvullende eisen gesteld aan de leasemaatschappijen, zoals een ruimere leeftijdsgrens, beperkt eigen risico bij schade en meer coulance als je buiten je schuld om het leasecontract niet meer kan betalen, bijvoorbeeld bij gedwongen ontslag, een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid.

Nee. Koopkracht (voorheen groepsveiling.nl) organiseert in opdracht van RISK veilingen onder Nederlandse leasemaatschappijen met het Keurmerk privatelease. Koopkracht is 100% onafhankelijk. Geen enkele leasemaatschappij en geen enkel automerk heeft een direct of indirect belang in Koopkracht.

Wij adviseren om bij een lokale dealer een proefrit aan te vragen. Dit omdat de leasemaatschappijen veelal op 1 locatie in Nederland gevestigd zijn. Welke dealer de auto uiteindelijk zal leveren, wordt door de leasemaatschappij bepaald. Wij hebben de afspraak met de deelnemende leasemaatschappijen dat de auto wel altijd door de locale dealer mag worden onderhouden gedurende de gehele leasetermijn. Zo is het leasecontract ook interessant voor de lokale dealer.

Intermediair

Privatelease is geen financieel product zoals bedoelt binnen de WFT. Het betreft een operationeel lease contract waarbij de leasemaatschappij eigenaar is en blijft gedurende de gehele leaseperiode. De consument heeft het gebruiksrecht gedurende een periode van minimaal 12 maanden.

Een operationeel lease contract bevat naast financiële componenten zoals afschrijving en rente, ook vergoeding voor operationele zaken zoals onderhoud, bandvervanging, hulpverlening, vervangend vervoer en verzekering. Tevens is de motorrijtuigenbelasting inclusief. De ACM heeft bepaald dat 35% van de lease som forfaitair kan worden aangerekend aan operationele componenten. Er wordt de klant pas nabij het einde van de looptijd een overnameprijs aangeboden teneinde niet onder huurkoop -of financieringsproducten te vervallen.

Eén a twee maanden voor afloop van de leaseperiode ontvangt de klant een overnamevoorstel welke gebaseerd is op de dan geldende marktprijzen. De klant heeft eerste recht van koop van de auto.

Hieronder staat een verkorte weergave van het proces vanaf het klantadvies tot aan levering van de auto;

 • Samen met de klant wordt de auto en het leasecontract samengesteld op de website
 • Klantgegevens voor de leasemaatschappij worden ingevoerd op de website
 • De aanvraag wordt geplaatst;
 • Klant ontvangt mail een mailbevestiging van de aanvraag
 • Kantoor ontvangt een kopie van de mailbevestiging
 • Leasemaatschappij ontvangt de aanvraag real-time
 • Leasemaatschappij neemt binnen maximaal 1 werkdag contact op met de klant
 • Proces met betrekking tot de financiële wordt opgestart
 • Na financiële goedkeuring zoekt leasemaatschappij contact met de klant;
 • de wettelijke bedenktijd van 14 dagen start (kopen op afstaand)
 • de auto wordt besteld en er wordt een verwachte levertijd afgegeven
 • de eventuele vooruitbetaling wordt afgehandeld
 • Indien de auto op voorraad staat kan een klant schriftelijk afzien van de bedenktijd en eventueel eerder rijden
 • Wanneer de levertijd onverhoopt niet wordt gehaald door onvoorziene omstandigheden, kan de leasemaatschappij een voorloopauto verzorgen vanaf de initiële leverdatum tegen het leasetarief.
 • De leasemaatschappij verzorgt de aflevering van de auto