Niet eerder verkochten fabrikanten van cv-ketels zoveel ketels als in 2019. Dit is heel verrassend, aangezien het overheidsbeleid er juist op gericht is om van het gas af te gaan en om een warmtepomp aan te schaffen. Volgens de fabrikanten werden er in 2019 446.000 cv-ketels verkocht, een groei van 4% ten opzichte van het jaar ervoor.
Lage prijs cv-ketelEen cv-ketel wordt tegenwoordig eerder vervangen dan gerepareerd. Volgens Henk Sijbring, voorzitter van fabrikantenkoepel Nederlandse Verwarmingsindustrie (NVI), zijn de lage prijzen een factor dat er in 2019 waardoor er meer cv-ketels zijn verkocht dan het jaar ervoor. De HR-ketels zijn na de crisis niet veel duurder geworden. Ook zijn de kosten voor een warmtepomp een stuk hoger dan een cv-ketel.
OntmoedigingsbeleidWat daarnaast een rol kan spelen is het effect van de energietransitie. Huiseigenaren vervangen sneller hun cv-ketel om ontmoedigingsbeleid van de overheid voor te zijn. Ook kan de terugverdienperiode voor sommige mensen een drempel zijn. Deze ligt bij een warmtepomp tussen de 10 en 15 jaar.
- https://www.installatie.nl/nieuws/verkoop-cv-ketels-naar-recordhoogte/
- https://www.ad.nl/wonen/onverwacht-verkooprecord-van-cv-ketels-op-gas-prijs-is-laag~ab693cbc/
- https://www.natuurenmilieu.nl/wp-content/uploads/2020/08/Rapport-Gasmonitor-2020-.pdf