De koopkracht zou met 1,6 procent moeten stijgen dit jaar. Economen hebben tegen de Telegraaf gezegd dit percentage te optimistisch te vinden. "De koopkrachtvoorspelling moet omlaag”, zegt Rabo-hoofdeconoom Menno Middeldorp.
Het Centraal Planbureau (CPB) raamt een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,6 procent voor dit jaar. "Dat zal in de loop van het jaar onder de 1 procent uitkomen”, verwacht Middeldorp.
Volgens de hoofdeconoom rekende Rutte zich rijk met de verwachte loongroei. „In die ramingen ging men ervan uit dat de btw-verhoging wel gecompenseerd zou worden in de lonen. Maar dat gebeurt veel minder dan gehoopt. Daar is vooraf nadrukkelijk voor gewaarschuwd.” De eerste vijf maanden van dit jaar bleken de prijzen harder te stijgen dan de lonen.
Ook ING-econoom Marieke Blom rekent op een lagere koopkracht dan eerder voorspeld: „De inflatie is hoger dan verwacht, de loonstijging lager.”
Blom: "De inflatie is hoger dan verwacht, de loonstijging lager. Die koopkracht kan enkele tienden van procentpunten lager zijn.” Volgens de ING-econoom wordt 2019 al met al geen verkeerd jaar. "De koopkracht stijgt. Alleen het komt na een heel lange periode van weinig groei en na een politieke belofte dat iedereen erop vooruit gaat. Ik kan me dus voorstellen dat dit voor mensen na al die jaren tegenvalt.” Morgen komt het CPB met nieuwe prognoses.
Premier Rutte verwijt werkgevers dat zij te weinig cao-loonstijging toezeggen. Maar deskundigen wijzen erop dat de belastingdruk in Nederland al jarenlang stelselmatig stijgt. Leids onderzoek laat zien dat jarenlang de inkomensstijging van de helft van werkend Nederland ’geheel is wegbelast’, aldus hoogleraar Koen Caminada.