In september beloofde het kabinet dat vrijwel alle Nederlanders dit jaar gingen meeprofiteren van de economische groei. Het kabinet ging uit van een koopkrachtstijging van 1,5 procent. Die stijging moet het Centraal Plan Bureau nu bijstellen, bericht de NOS.
De prijzen stijgen harder en de lonen lopen minder hard op. Dat leidt er volgens het Centraal Planbureau toe dat de koopkracht minder stijgt dan op Prinsjesdag werd verwacht.
"Er zijn twee redenen", zegt Wim Suyker van het Centraal Planbureau. "De olieprijs is hoger, wat doorwerkt op de inflatie. De tweede reden is dat de nieuwe cao's een lagere loonstijging laten zien dan we verwacht hadden."
Uit de nieuwste raming blijkt dat de koopkracht met 1,2 procent stijgt. Rabo-hoofdeconoom Menno Middeldorp verwacht dat dat in de loop van het jaar zelfs onder de 1 procent zal uitkomen.
Ook de vooruitzichten voor de economische groei zijn naar beneden bijgesteld. Voor dit jaar rekent het Centraal Planbureau op een groei van 1,7 procent. Op Prinsjesdag werd nog uitgegaan van 2,6 procent groei. Volgend jaar daalt de groei verder naar 1,5 procent.