Abonnementen sluipen vaak ongemerkt je maandelijkse uitgaven binnen. Maak eens een overzicht van al je abonnementen en kijk er kritisch naar.
Hoe vaak neem je nog de tijd om de hele krant te lezen? Meestal heb je het nieuws al gezien op internet of televisie of gehoord op de radio. Heb je een abonnement op een tv-programmagids? Het is heel gemakkelijk de gegevens op internet te zien. Lees je alle tijdschriften waarop je bent geabonneerd? Als je ze vaker niet dan wel leest, dan kun je het abonnement beter opzeggen en de bladen die je wilt lezen af en toe los kopen.
Heb je een abonnement op een sportschool maar ben je al maanden niet geweest? Seizoenskaart van een voetbalclub, een abonnement op de schouwburg, loterij-abonnementen, ga er kritisch doorheen en vergeet je onderhoudscontracten niet. Misschien heb je een onderhoudscontract voor de verwarmingsketel of voor de bestrijden van ongedierte, maar hoe moeilijk is het om af en toe zelf de verwarming te ontluchten of muizenvallen te zetten? Abonnementen mogen niet meer stilzwijgend verlengd worden. Voor de meeste abonnementen zoals sportschoolabonnementen, telecomabonnementen, energiecontracten, onderhoudscontracten op cv-ketel geldt een opzegtermijn van een maand en anders geldt een opzegtermijn van maximaal drie maanden.
Maak een lijstje van de abonnementen die je wilt opzeggen en doe het meteen. Kijk ook even naar je vaste donaties. Misschien ben je in de loop der jaren vaste donateur geworden van tientallen goede doelen. Ga net zo te werk als met je abonnementen. Als je er van af wilt, bel je ze een voor een op en zegt je donatie op. Als je opzegt, vraag dan altijd om een schriftelijke bevestiging van de opzegging, zodat je kunt bewijzen dat je hebt opgezegd. Als je geen bevestiging krijgt, vraag dan telefonisch of de opzegging is verwerkt. Noteer de naam van de medewerker die je hebt gesproken en de datum van jullie gesprek.