Hoe wordt het overstappen geregeld?
Als je je via onze site aanmeldt voor een aanbod, dan zorgen wij dat de gegevens aangeleverd worden bij de gekozen leverancier. Hieronder leggen we uit wat de vervolgstappen zijn.

De nieuwe leverancier bevestigt de ontvangst van je gegevens binnen enkele werkdagen. Vanaf dat moment heb je nog 14 dagen bedenktijd (‘afkoelperiode’). Na deze periode zal de nieuwe leverancier de overstap voor je regelen. Zij zeggen voor jou op bij de huidige leverancier.
Als je geen vast contract (meer) hebt, dan wordt je binnen 4 tot 6 weken overgezet. Hier merk je niks van. De levering loopt zonder onderbreking gewoon door.
Je krijgt vanzelf bericht van de nieuwe leverancier om je meterstanden door te geven. Of je krijgt bericht, dat ze die hebben uitgelezen van jouw slimme meter. Die meterstand is dan de eindstand voor de oude leverancier en de beginstand voor de nieuwe leverancier. Je betaalt dus nooit dubbel.
Binnen 6 weken nadat je over bent gezet, ontvang je de eindafrekening van de oude leverancier. Dit gaat allemaal automatisch.
Nog een lopend contract?
Wil je overstappen naar een andere energieleverancier maar heb je op dit moment nog een vast contract? Hieronder leggen wij uit waar je op moet letten en wat de hoogte van een eventuele boete (‘opzegvergoeding’) zou zijn.
Wanneer je wilt overstappen, dan zal Koopkracht rekening houden met de einddatum, die je zelf aangeeft op de site, wanneer je een aanbod bekijkt. Op basis van jouw (geschatte) einddatum zal er dan een overstapdatum worden bepaald. Deze wordt gebruikt om het moment van overstappen te regelen. De overstap zal altijd ná afloop van jouw huidige contract gebeuren. Als je jouw einddatum correct hebt ingevuld, dan is een overstap via ons dus boetevrij. Mocht jouw einddatum nog te ver in de toekomst liggen, dan zal Koopkracht jou dat melden, als je naar het aanbod gaat kijken. Het is dan beter om nog even te wachten.
Hoogte van de opzegvergoeding
De hoogte van deze opzegboete is vaak niet heel erg hoog. Het kan best zijn dat je ondanks deze opzegvergoeding nog steeds kunt besparen. Een opzegvergoeding betekent niet automatisch dat een overstap onverstandig is. De hoogte van de opzegboete is voornamelijk afhankelijk van de resterende looptijd van je huidige contract:
- Wanneer de resterende looptijd korter is dan 1,5 jaar bedraagt de boete 50 euro per product, voor gas en stroom samen 100 euro.
- Wanneer de resterende looptijd 1,5 tot 2 jaar is bedraagt de boete 75 euro per product.
- Wanneer de resterende looptijd 2 tot 2,5 jaar is bedraagt de boete 100 euro per product.
- Wanneer de resterende looptijd langer is dan 2,5 jaar bedraagt de boete 125 euro per product.
Wil je zeker weten of je wel of niet een boete moet betalen wanneer je nog een vast contract heeft met een lange looptijd en wat de hoogte van deze boete kijk dan naar de resterende looptijd van je huidige contract of neem contact met ons op als je nog vragen heeft over dit onderwerp of advies wil.