Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen, in tegenstelling tot "grijze energie" welke uit fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Hierbij wordt nog onderscheid gemaakt tussen groene stroom en groen gas.
Er is door Koopkracht vooraf als voorwaarde gesteld dat de leveranciers alleen tarieven voor de levering van 100% groene stroom mogen aanbieden. Door de overheid wordt toegezien of een leverancier die groene stroom aanbiedt ook daadwerkelijk groene stroom inkoopt of produceert. Het etiket groen kan dus niet “zomaar” aan een product worden gehangen.
Groene stroom is eigenlijk ‘gewone’ elektriciteit, maar wordt op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Dat kan op verschillende manieren:
- zonnecollectoren;
- windmolens;
- waterkrachtcentrales;
- biomassa te verbranden, bijvoorbeeld hout of afval.
De energieleverancier plaatst deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de ‘gewone’ stroom op het elektriciteitsnet. Daarna gaat de energie naar jou, als klant. Aan de elektriciteit zelf merk je niet hoe deze is opgewekt. Jouw groene stroom is dus precies dezelfde stroom als de grijze stroom van jouw buurman.
Groen gas wordt gemaakt uit biomassa. Biomassa is een verzamelterm voor hout, afval en diermeel. Je kunt hier energie uit halen door het te verbranden. Het is nog niet mogelijk om veel gas op een milieuvriendelijke manier te maken. Als energieleveranciers zeggen dat ze groen gas leveren, is dat meestal ‘gewoon’ aardgas. Het energiebedrijf laat vervolgens bomen planten om de schade aan het milieu te compenseren. Dit wordt dan CO2 gecompenseerd gas genoemd.