Controleer zelf de energierekening in 7 eenvoudige stappen
Ruim vier op de tien mensen controleert de verschillende kosten op de jaarlijkse eindnota van de energieleverancier zegt Vereniging Eigen Huis. Verstandig vinden ook wij van Koopkracht, want er kunnen fouten op die rekening staan. Controleer zelf ook jouw energierekening in 7 stappen – en bespaar mogelijk enkele tientjes tot honderden euro’s.
Stap 1. Meterstanden
Kloppen de meterstanden die je zelf hebt doorgegeven? Als je een slimme meter hebt, dan heeft de netbeheerder de meterstand op afstand uitgelezen. Check dan of de beginstand op de nieuwe jaarrekening hetzelfde is als de eindstand van de vorige jaarrekening.
Stap 2.Tarieven
Zijn de stroom- en gastarieven hetzelfde als in het contract? Die tarieven heb je per post of e-mail ontvangen. Kun je ze niet terugvinden? Log dan in op de website van de energieleverancier en bekijk daar jouw contract.
Stap 3. Vermindering energiebelasting
Is er een bedrag van 311,62 euro inclusief btw afgetrokken van het totaalbedrag? Dit bedrag is de mindering van de energiebelasting voor 2019. Vooral bij huishoudens met zonnepanelen vergeten energieleveranciers weleens deze korting te verrekenen.
Stap 4. Kortingen
Is een eventuele beloofde welkomstbonus of andere korting verrekend? Haal nog even de welkomstmail of jouw contract erbij.
Stap 5. Netbeheerkosten
Kloppen de netbeheerkosten? Check de actuele tarieven op de website van de netbeheerder. Verbruik je minder dan 500 kuub gas per jaar? Dan hoor je lagere netbeheerkosten te betalen dan met een verbruik tussen de 500 en 4000 kuub.
Stap 6. Correctiefactor gas
Is de correctiefactor bij gasverbruik tussen de 0,9 en 1,03? Wanneer een hogere correctiefactor wordt gebruikt, klopt dit vaak niet. Stroom heeft géén correctiefactor, gas wel omdat de verbrandingswaarde kan verschillen.
Stap 7.Termijnbedrag
Is het nieuwe maandelijkse termijnbedrag redelijk? Meestal is een stijging of daling van maximaal tien procent normaal, tenzij je veel meer stroom of gas bent gaan gebruiken. Is jouw contract afgelopen en ga je niet in op een nieuw aanbod? Dan word je automatisch overgezet naar een contract voor onbepaalde tijd met vaak hogere tarieven voor gas en elektriciteit. Het loont dus om voor het einde van uw contractperiode te kijken of je ergens anders een betere energiedeal kunt krijgen. Doordat veel mensen hieraan meedoen, krijgen zij de scherpste tarieven voor gas en energie en zorgen ze in samenwerking met de energieleveranciers voor een heldere rekening.